Stowarzyszenie Miłośników i Posiadaczy Motocykla Junak SFM
Strona internetowa fanów motocykla Junak SFM

Forum Index > Forum Junakowców > Problemy renowacyjne i ekploatacyjne oryginalnego Junaka SFM New Topic Post Reply
 Koła rozrządu
 |  Printable Version
By: Anonymous: Alumin () on wtorek, sierpień 11 2009 @ 11:15 CEST (Read 1944 times)  
Anonymous: Alumin

Witam

Niedawno zamontowałem kupione rok temu koła rozrządu z Gądek. Poniewarz były one na tym forum bardzo chwalone muszę dodać parę swoich uwag, niestety krytycznych. Koła rzeczywiście wyglądają ładnie i są dokładnie obrobione ale: nie wiem jak inne, ale te moje mają większy niż w orginale luz międzyzębny. Po złożeniu ich i uruchomieniu silnika dość szybko zostało wyłamane pół jednego zęba z krzywki wydechowej. Większych szkód na szczęście ów fakt nie spowodował i silnik działa dalej,ale boję się, że następne zęby też się posypią. Nie mierzyłem tego, ale przypuszczam,że materiał jest przehartowany. Majster, który składał mi silnik stwierdził, że dodane w komlecie grzybki popychaczy zaworowych nie mają wymaganej twardości. W związku z tym rozważam powrót do orginalnych kół, ale pieniądze już wydane...

Pozdrawiam

By: Tomasz Wiatrowski (offline) on wtorek, sierpień 11 2009 @ 02:20 CEST  
Tomasz Wiatrowski

Napisane przez: Alumin

Witam

Niedawno zamontowałem kupione rok temu koła rozrządu z Gądek. Poniewarz były one na tym forum bardzo chwalone muszę dodać parę swoich uwag, niestety krytycznych. Koła rzeczywiście wyglądają ładnie i są dokładnie obrobione ale: nie wiem jak inne, ale te moje mają większy niż w orginale luz międzyzębny. Po złożeniu ich i uruchomieniu silnika dość szybko zostało wyłamane pół jednego zęba z krzywki wydechowej. Większych szkód na szczęście ów fakt nie spowodował i silnik działa dalej,ale boję się, że następne zęby też się posypią. Nie mierzyłem tego, ale przypuszczam,że materiał jest przehartowany. Majster, który składał mi silnik stwierdził, że dodane w komlecie grzybki popychaczy zaworowych nie mają wymaganej twardości. W związku z tym rozważam powrót do orginalnych kół, ale pieniądze już wydane...

Pozdrawiam

hej...
nie mam niestety zadnych doswiadczen z tym producentem... mysle jednak ze powinienes najpierw zareklamowac towar i zobaczyc jakie jest podejscie do klienta... skoro wczesniej ludziska chwalili sobie produkowane tam kola, to moze jest to odosobniony przypadek, lub wadliwa partia... czesto takie uwagi klienta pomagaja producentowi w weryfikacji kontroli jakosci...

pzdr... tomek
"aby nie popsuc w trakcie naprawy"....

Forum Super Junakowiec
Super Junakowiec

Status: offline

Registered: 04/18/07

Profile Email Website PM
By: Rafał Lange (offline) on wtorek, sierpień 11 2009 @ 04:09 CEST  
Rafał Lange

Napisane przez: Alumin

Witam

Majster, który składał mi silnik stwierdził, że dodane w komlecie grzybki popychaczy zaworowych nie mają wymaganej twardości. W związku z tym rozważam powrót do orginalnych kół, ale pieniądze już wydane...

Pozdrawiam

Ciekawe Eek! , majster to jasnowidz, że stwierdził to organoleptycznie.

Co do kół, istnieje małe prawdopodobieństwo by wyłamanie zęba było skutkiem luzu, a nic się tam nie dostało między zęby, sprawdził kolega miskę olejową?

Pozdrawiam Rafał
Forum Super Junakowiec
Super Junakowiec

Registered: 04/28/07

Profile Email   PM
By: junfan (offline) on wtorek, sierpień 11 2009 @ 10:07 CEST  
junfan

Witam.To może ja znowu....owszem zakładałem cały komplet z Gądek ale nie sprawdzałem jak wygląda z perspektywy przebiegu silnika,co ważne pracuje bardzo ładnie a wykonanie i pasowanie detali jest wzorowe.Pamiętać należy iż tak precyzyjnie wykonanej części nie jest obojętne jak jest w silniku zamontowana...mam tu na myśli często praktykowane wbijanie wałków młotkiem czy też wykonaną z przypadku tulejkę w deklu rozrządu.W chwili obecnej miałem okazję podejrzeć współpracę nowych popychaczy z Gądek wraz z nowymi oryginalnymi krzywkami Junaczymi....po dystansie około 1000km części wyglądają rewelacyjnie,gładkie powierzchnie,brak przytarć itp.niekorzystnych objawów.Mogę tutaj tylko stwierdzić że materiał wraz z obróbką cieplno-chemiczną popychaczy został dobrany dobrze.

Forum Super Junakowiec
Super Junakowiec

Registered: 10/05/08

Profile Email   PM
By: Anonymous: alumin () on piątek, sierpień 14 2009 @ 05:34 CEST  
Anonymous: alumin

[Witam
Oczywiście macie koledzy rację, z producentem skontaktuję się wkrótce. Większy luz międzyzębny to fakt, który sam sprawdziłem. Wyłamania zęba pewnie to nie spowodowało ale na pewno bardziej hałasuje.Ułamany kawałek zęba znalazłem, ale nie w misce olejowej, a w przestrzeni pod kołami rozrządu. Nic tam innego nie znalazłem, stąd domniemuję przehartowanie albo jakieś mikropęknięcia. Od producenta na pewno dostałem całe.
Pozdrawiam

By: Anonymous: GaCek () on wtorek, styczeń 05 2010 @ 09:58 CET  
Anonymous: GaCek

Witam
A czy można prosić o dokładny adres gdzie można dostać wyżej wspomniany rozrząd, hasło rozrząd z Gądek nic mi nie mówiWink?? Koła rozrządu, które posiadam, nadają się jedynie na złom Wink. Jaki jest koszt takiego zestawu: koła+ośki+popychacze??
Pozdrawiam

By: Tomasz Wiatrowski (offline) on niedziela, styczeń 24 2010 @ 08:42 CET  
Tomasz Wiatrowski

Napisane przez: GaCek

Witam
A czy można prosić o dokładny adres gdzie można dostać wyżej wspomniany rozrząd, hasło rozrząd z Gądek nic mi nie mówiWink?? Koła rozrządu, które posiadam, nadają się jedynie na złom Wink. Jaki jest koszt takiego zestawu: koła+ośki+popychacze??
Pozdrawiam

,

hej...
temat poruszany srednio raz w roku ... TU mozesz o tym poczytac Big Grin
... ceny pewnie zmienily sie troche, ale w drygim poscie jest nr tel...

pzdr... tomek

Forum Super Junakowiec
Super Junakowiec

Profile Email Website PM
By: Anonymous: Waldek () on poniedziałek, styczeń 25 2010 @ 08:23 CET  
Anonymous: Waldek

Fajnie, tylko żeby dotrzeć do tej informacji trzeba być zarejestrowanym na forum - a z tym jest problem. Więc może byś wrzucił nr telefonu i po sprawie Smile

By: Tomasz Wiatrowski (offline) on poniedziałek, styczeń 25 2010 @ 08:32 CET  
Tomasz Wiatrowski

Napisane przez: Waldek

Fajnie, tylko żeby dotrzeć do tej informacji trzeba być zarejestrowanym na forum - a z tym jest problem. Więc może byś wrzucił nr telefonu i po sprawie Smile

hej...
jasne .. przepraszam .. nie pomyslalem o tym Big Grin
603 656 288.

pzdr... tomek

Forum Super Junakowiec
Super Junakowiec

Profile Email Website PM
By: Anonymous: Waldek () on wtorek, styczeń 26 2010 @ 01:51 CET  
Anonymous: Waldek

Wielkie, wielkie dzięki! - pozdrowienia!

Content generated in: 0,58 seconds
New Topic Post Reply

All times are CEST. The time is now 04:34 .
Normal Topic Normal Topic
Locked Topic Locked Topic
Sticky Topic Sticky Topic
New Post New Post
Sticky Topic W/ New Post Sticky Topic W/ New Post
Locked Topic W/ New Post Locked Topic W/ New Post
View Anonymous Posts 
Able to Post 
HTML Allowed 
Censored Content 

Menu Użytkownika

Nie pamiętasz hasła?