|
By: Zbigniew Szlachta (offline) on niedziela, listopad 22 2009 @ 12:27 CET (Read 751 times)
|
|
|
Zbigniew Szlachta |
| Zbigniew Szlachta |
|
Witam.
Jak duże może być "poranne dymienie"? Pytam, bo u mnie jest ogromne. Występuje nawet po kilku godzinach postoju, nie tak duże jak po kilku dniach ale jest. Po odpaleniu chmura białego dymu. Wszystko ustępuje po jakimś czasie, ale zaczyna mnie to zastanawiać.
|

Czai się...
Status: offline
Registered: 02/04/09 Posts: 14
|
|
|
|
|
|
|
Karol Majsterkiewicz |
| Karol Majsterkiewicz |
|
Zmieniałeś może ostatnio pierścienie albo cały układ tłok-cylinder? Jeśli tak, to dymienie powinno ustąpić po pewnym czasie. Ja byłem wielce dumny, że mi nie dymi, zmieniłem pierścionki i zaczęło się dymienie ... w tym roku raczej nie ma już szans na docieranie.
Jeśli nic nie zmieniano to być może zużyty jest już układ tłok-cylinder. Generalnie są tacy, którzy twierdzą, że junak musi dymić i koniec. Cóż w sumie taka jest konstrukcja układu smarowania. Oleju w komorze korbowej zawsze po postoju będzie więcej niż podczas normalnej pracy silnika. Po uruchomieniu silnika pompa musi odessać olej do zbiornika po postoju i tyle.
Jeśli dymienie całkowicie znika po nagrzaniu silnika, to ja bym się nie przejmował w ogóle 
Pozdrawiam - Karol "Stary"
|

Super Junakowiec
Registered: 10/21/08 Posts: 121
|
|
|
|
|
|
|
Zbigniew Szlachta |
| Zbigniew Szlachta |
|
Cześć.
Robiłem remont silnika, totalnie wszystko. Łącznie z tulejowaniem cylindra.
Po nagrzaniu silnika nie kopci na biało, tylko odrobinkę na czarno ale to z powodu zbyt wysokiego poziomu paliwa w gaźniku. To nie jest problem.
Natomiast owo "poranne dymienie" jest o wiele większe niż przed remontem i dlatego mnie to zastanawia. Teraz mam inną głowicę i może to jej wina? Po remoncie wszystko się poprawiło o wiele na plus tylko to dymienie po odpaleniu troszkę mnie drażni. No ale chyba się do tego trzeba przyzwyczaić bo nie mam zamiaru nic modyfikować. Muszę kiedyś nakręcić filmik z tymi dymami tak po miesięcznym postoju
|

Czai się...
|
|
|
|
|
|
|
Karol Majsterkiewicz |
| Karol Majsterkiewicz |
|
No to nie ma strachu. W końcu się dotrze i przestanie dymić.
Warto sprawdzić pompę - po krótkiej przejażdżce odkręć dolną śrubę lewej pokrywy silnika (od strony rozrządu). Jeśli olej będzie wylewał się obficie to znaczy, że pompa pierwszej świeżości nie jest. Niestety u siebie mam awarię tego typu i dopóki nie znajdę nowej w lepszym stanie to przeszlifowanie korpusu starej będzie musiało wystarczyć.
|

Super Junakowiec
|
|
|
|
|
|
|
Zbigniew Szlachta |
| Zbigniew Szlachta |
|
Witam.
Tak jeszcze nie sprawdzałem i muszę faktycznie to przy wolnej chwili zobaczyć. Sprawdzałem kiedyś przy odkręconej misce, czy zasysa wiszącą kroplę po ruszeniu kopniakiem, i zasysała, więc dałem spokój.
|

Czai się...
|
|
|
|
|
 |
By: Michał Nowak (offline) on środa, listopad 25 2009 @ 11:33 CET
|
|
|
Michał Nowak |
| Michał Nowak |
|
Witam!
Mój junak silnik ma na ukończeniu i pięknie chodzi. W międzyczasie zacząłem remont w domu i na junaka zabrakło czasu. Stał od lata nie przepalany zalany płynami. Miejsce jego garażowania to obecnie również miejsce remontu, więc motocykl stoi w pokoju. Po tak długim okresie przepaliłem silnik i nie chcę przesadzać, ale wydaje mi się, że nie puścił nawet dymka. Moim zdaniem to dymienie to wina pompy. Ja w czasie remontu z wszystkich pomp wybrałem jedną, najlepszą. Miała przeszlifowane przylgnie korpusu, kół i przylgnie w gniazdach kół. Wszystko spasowanie ze sobą, jak w nowej pompie. A dodam, że olej to półsyntetyk, więc jest stosunkowo rzadki.
pozdrawiam,
Michał
|

Podaje klucze...
Registered: 10/10/08 Posts: 25
|
|
|
|
|
|
|
Zbigniew Szlachta |
| Zbigniew Szlachta |
|
Witaj.
Nie mam jak tego sprawdzić u siebie bo nie mam innej pompy. Czy jest ktoś kto dobrze regeneruje takie pompy? Może zanabyłbym jakąś i sobie zregenerował.
|

Czai się...
|
|
|
|
|
|
|
Karol Majsterkiewicz |
| Karol Majsterkiewicz |
|
No cóż, wszyscy radzą podobnie - jedź i szukaj na bazarach do skutku aż znajdziesz ładny oryginał. Nie wiem jak się regeneruje pompy typu junakowego. Pewnie się nie regeneruje tylko "wymienia na nowe" taaa... Ja jednak na razie zrobię całą operację trochę partyzancko, ale jakoś trzeba. Operacja sprowadza się do podtoczenia korpusu w miejscach styku z dekielkiem górnym i dolnym. Operacja ma na celu zmniejszenie luzów osiowych zębatek. Ważne, że zbieramy materiał z korpusu, a nie szlifujemy dekielków! One są już dotarte względem zębatek i taka operacja mogłaby tylko pogorszyć sprawę. Oczywiście cała zabawa ma sens w przypadku kiedy zębatki nie mają śladów uszkodzeń powstałych w wyniku np. zaciągnięcia dużych zanieczyszczeń.
Jeśli coś napisałem źle to proszę kogoś w temacie o poprawę, żeby nie było, że jakieś herezje prawię ;-)
|

Super Junakowiec
|
|
|
|
|