Stowarzyszenie Miłośników i Posiadaczy Motocykla Junak SFM
Strona internetowa fanów motocykla Junak SFM

Forum Index > Forum Junakowców > Problemy renowacyjne i ekploatacyjne oryginalnego Junaka SFM New Topic Post Reply
 Hartmann- wydech. Chrom z miedzią czy bez?
 |  Printable Version
By: Jarek Stencel (offline) on wtorek, grudzień 08 2009 @ 04:01 CET (Read 844 times)  
Jarek Stencel

Witam. Jak w temacie. Przymierzam się do zakupu nowego układu wydechowego, ponieważ mój po latach zrobił się "rudy". Z racji że nie jest to mały wydatek, chciałbym, aby jak najdłużej zachował swój blask. Dzwoniłem więc najpierw do "skutera", sprzedawca nie był w stanie odpowiedzieć mi na 100%, czy chrom jest na podkładzie miedzi, skierował mnie do producenta. Zadzwoniłem więc do zakładu p. Hartmanna, gdzie poinformowano mnie, że owszem, pod spodem jest miedź. Czy ktoś z Was jeździ na tym wydechu już dłuższy czas i jak wygląda chrom np. po 2,3 latach? A może ktoś sprawdzał po zakupie, np. pilnikiem, czy pod chromem faktycznie jest warstwa miedzi?

Forum Junakowiec
Junakowiec

Status: offline

Registered: 12/18/08

Profile Email   PM
By: Karol Majsterkiewicz (offline) on wtorek, grudzień 08 2009 @ 08:49 CET  
Karol Majsterkiewicz

Ja mam od dwóch lat wydech od Hartmanna ale jak sam wiesz dużo nie jeżdżę. Pod chromem jest miedź - mocowanie tłumika zadrapałem niechcący i miedź jest. Jednak w porównaniu do grubości miedzi na np. lagach do wsk z lat 70 to jest jej symboliczna ilość. Zawsze możesz kupić surowy i oddać do chromowania - jest taka możliwość.

Co do samego spasowania to pasuje idealnie, jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam - Karol "Stary"
Forum Super Junakowiec
Super Junakowiec

Registered: 10/21/08

Profile Email   PM
By: Anonymous: Andrzej Antoniak () on niedziela, kwiecień 18 2010 @ 11:39 CEST  
Anonymous: Andrzej Antoniak

Witam, z tego co pisał Jarek wnioskuję, że skuterowy wydech jest produkcji Hartmanna? Muszę zakupić cały układ wydechowy do Jaśka i pomimo faktu że w sieci można spotkać bardzo wiele ofert nie wiem gdzie takowy zakupić(w grę wchodzi raczej kupno gdzieś w sieci i wysyłka). Przy zakupie 50zł nie robi wielkiej różnicy bo chciałbym aby zakupiony towar był dobrej jakości i pasował. Co koledzy polecają? Czy kupować ten od skutera?

By: Jarek Stencel (offline) on poniedziałek, kwiecień 19 2010 @ 09:45 CEST  
Jarek Stencel

Tak. Jak gadałem z gościem ze skutera, potwierdził, że biorą od Hartmana. Chyba najlepiej kupić surowy i zrobić powłoki na własną rękę, jeśli ma się dojście do dobrej galwanizerni. Najszybciej "ruda" pojawia się na mocowaniu tłumika do ramy. Myślę, że gdyby "łapka" mocująca była w całości obspawana z płaszczem tłumika to nie właziłby tam syf z wodą i nie korodowałby tak szybko.

Forum Junakowiec
Junakowiec

Registered: 12/18/08

Profile Email   PM
By: Bartosz Masłowski (offline) on poniedziałek, lipiec 19 2010 @ 10:08 CEST  
Bartosz Masłowski

Witam. Nie chciałbym za bardzo odbiegać od tematu ale mam mały dylemat jaki zastosować tłumik do mojego Junaka z 1964 roku-krótki, długie nierozbieralne cygaro czy może rozbieralne. Jeżeli ktoś z was koledzy ma jakąś dokumentację jak to się miało w oryginale wg rocznika to bym był wdzięczny za odpowiedz. Co do chromów to słyszałem tylko tyle że lepiej zrobić podkład nie z miedzi tylko z niklu jeżeli chodzi o tłumik i kolanko dzięki temu uniknie się żółtych przebarwień od podkładu z miedzi.
Pozdr.

Forum Czai się...
Czai się...

Registered: 04/05/09

Profile Email   PM
By: Tomasz Wiatrowski (offline) on wtorek, lipiec 20 2010 @ 07:19 CEST  
Tomasz Wiatrowski

Napisane przez: Bartosz Masłowski

Witam. Nie chciałbym za bardzo odbiegać od tematu ale mam mały dylemat jaki zastosować tłumik do mojego Junaka z 1964 roku-krótki, długie nierozbieralne cygaro czy może rozbieralne. Jeżeli ktoś z was koledzy ma jakąś dokumentację jak to się miało w oryginale wg rocznika to bym był wdzięczny za odpowiedz. Co do chromów to słyszałem tylko tyle że lepiej zrobić podkład nie z miedzi tylko z niklu jeżeli chodzi o tłumik i kolanko dzięki temu uniknie się żółtych przebarwień od podkładu z miedzi.
Pozdr.

hej...
jesli dobrze pamietam, to do 62' montowane byly tlumiki typu cygaro.. w moim 64' nierozbieralne...
co do przebarwienia wydechu, to tu najwiekszy wplyw ma temperatura... nie unikniesz prezbarwien na kolanku
bez wzgledu na to jaki podklad zastosujesz Big Grin ...

pzdr... tomek
"aby nie popsuc w trakcie naprawy"....

Forum Super Junakowiec
Super Junakowiec

Registered: 04/18/07

Profile Email Website PM
Content generated in: 0,39 seconds
New Topic Post Reply

All times are CEST. The time is now 04:25 .
Normal Topic Normal Topic
Locked Topic Locked Topic
Sticky Topic Sticky Topic
New Post New Post
Sticky Topic W/ New Post Sticky Topic W/ New Post
Locked Topic W/ New Post Locked Topic W/ New Post
View Anonymous Posts 
Able to Post 
HTML Allowed 
Censored Content 

Menu Użytkownika

Nie pamiętasz hasła?