|
|||||||
![]() |
Forum Index > Forum Junakowców > Problemy renowacyjne i ekploatacyjne oryginalnego Junaka SFM |
|
|
Hartmann- wydech. Chrom z miedzią czy bez? |
|||
| | | Printable Version |
|
Jarek Stencel | ||||||||
|
Witam. Jak w temacie. Przymierzam się do zakupu nowego układu wydechowego, ponieważ mój po latach zrobił się "rudy". Z racji że nie jest to mały wydatek, chciałbym, aby jak najdłużej zachował swój blask. Dzwoniłem więc najpierw do "skutera", sprzedawca nie był w stanie odpowiedzieć mi na 100%, czy chrom jest na podkładzie miedzi, skierował mnie do producenta. Zadzwoniłem więc do zakładu p. Hartmanna, gdzie poinformowano mnie, że owszem, pod spodem jest miedź. Czy ktoś z Was jeździ na tym wydechu już dłuższy czas i jak wygląda chrom np. po 2,3 latach? A może ktoś sprawdzał po zakupie, np. pilnikiem, czy pod chromem faktycznie jest warstwa miedzi? |
![]() Junakowiec Status: offline
Registered: 12/18/08 |
||||||||
|
|||||||||
|
Karol Majsterkiewicz | ||||||||
|
Ja mam od dwóch lat wydech od Hartmanna ale jak sam wiesz dużo nie jeżdżę. Pod chromem jest miedź - mocowanie tłumika zadrapałem niechcący i miedź jest. Jednak w porównaniu do grubości miedzi na np. lagach do wsk z lat 70 to jest jej symboliczna ilość. Zawsze możesz kupić surowy i oddać do chromowania - jest taka możliwość. Pozdrawiam - Karol "Stary" |
![]() Super Junakowiec Status: offline
Registered: 10/21/08 |
||||||||
|
|||||||||
|
Anonymous: Andrzej Antoniak | ||||||||
|
Witam, z tego co pisał Jarek wnioskuję, że skuterowy wydech jest produkcji Hartmanna? Muszę zakupić cały układ wydechowy do Jaśka i pomimo faktu że w sieci można spotkać bardzo wiele ofert nie wiem gdzie takowy zakupić(w grę wchodzi raczej kupno gdzieś w sieci i wysyłka). Przy zakupie 50zł nie robi wielkiej różnicy bo chciałbym aby zakupiony towar był dobrej jakości i pasował. Co koledzy polecają? Czy kupować ten od skutera? |
|
||||||||
|
|||||||||
|
Jarek Stencel | ||||||||
|
Tak. Jak gadałem z gościem ze skutera, potwierdził, że biorą od Hartmana. Chyba najlepiej kupić surowy i zrobić powłoki na własną rękę, jeśli ma się dojście do dobrej galwanizerni. Najszybciej "ruda" pojawia się na mocowaniu tłumika do ramy. Myślę, że gdyby "łapka" mocująca była w całości obspawana z płaszczem tłumika to nie właziłby tam syf z wodą i nie korodowałby tak szybko. |
![]() Junakowiec Status: offline
Registered: 12/18/08 |
||||||||
|
|||||||||
|
Bartosz Masłowski | ||||||||
|
Witam. Nie chciałbym za bardzo odbiegać od tematu ale mam mały dylemat jaki zastosować tłumik do mojego Junaka z 1964 roku-krótki, długie nierozbieralne cygaro czy może rozbieralne. Jeżeli ktoś z was koledzy ma jakąś dokumentację jak to się miało w oryginale wg rocznika to bym był wdzięczny za odpowiedz. Co do chromów to słyszałem tylko tyle że lepiej zrobić podkład nie z miedzi tylko z niklu jeżeli chodzi o tłumik i kolanko dzięki temu uniknie się żółtych przebarwień od podkładu z miedzi. |
![]() Czai się... Status: offline
Registered: 04/05/09 |
||||||||
|
|||||||||
|
Tomasz Wiatrowski | ||||||||
Napisane przez: Bartosz MasłowskiWitam. Nie chciałbym za bardzo odbiegać od tematu ale mam mały dylemat jaki zastosować tłumik do mojego Junaka z 1964 roku-krótki, długie nierozbieralne cygaro czy może rozbieralne. Jeżeli ktoś z was koledzy ma jakąś dokumentację jak to się miało w oryginale wg rocznika to bym był wdzięczny za odpowiedz. Co do chromów to słyszałem tylko tyle że lepiej zrobić podkład nie z miedzi tylko z niklu jeżeli chodzi o tłumik i kolanko dzięki temu uniknie się żółtych przebarwień od podkładu z miedzi.
pzdr... tomek "aby nie popsuc w trakcie naprawy".... |
![]() Super Junakowiec ![]() Status: offline
Registered: 04/18/07 |
||||||||
|
|||||||||
| Content generated in: 0,39 seconds |
|
| All times are CEST. The time is now 04:25 . |
|
|